Роль зелених рослин у природі
Роль зелених
рослин у природі передусім полягає в тому, що в процесі життєдіяльності вони
нагромаджують величезні запаси цінної органічної (вуглецевої) речовини,
очищають повітря від: вуглекислого газу і збагачують його киснем. Органічні
речовини використовуються всіма живими істотами для харчування, а кисень
повітря — для дихання.
Особливо велике
значення рослин, які вирощуються в сільському господарстві. Людина завдяки
зеленим рослинам з найпоширеніших у природі речовин (води, вуглекислого газу і
солей), користуючись сонячною енергією, добуває цінні органічні речовини:
білки, вуглеводи, жири, вітаміни та ін. Названі рослинні речовини за допомогою
тварин переробляються в ще цінніші продукти: м’ясо, сало, масло, молоко, яйця,
вовну, шкіру, тобто в усе те, що необхідне для життя людини.
Рослини дають
людині їжу, а також будівельний матеріал, сировину для промисловості (смолу,
олію, каучук, гутаперчу, дубильні речовини, спирт та ін.). Крім того, з рослин
виробляють різноманітні ліки. Звідси зрозуміло, чому людина ще з давніх часів
цікавилася рослинами, збирала їх, вивчала і вирощувала.
Необхідно
підкреслити, що навіть такі речовини, як кам’яне вугілля і нафта, походять з
рослин, які росли на землі в стародавні часи. Енергія сонячних променів, яка
колись була уловлена цими рослинами, в процесі горіння вивільняється і
використовується людиною. Також і торф, що використовується на паливо і на
добрива, походить від рослин, які росли на болотах.
Однак не всі
рослини мають зелене забарвлення. Гриби, бактерії і деякі з вищих рослин не
мають хлорофілу і тому нездатні самі виробляти для себе органічну поживу 3
речовин неорганічних. Такі не зелені рослини (сапрофіти), які часто невидимі
простим оком, у великій кількості ростуть на мертвій органічній речовині, що залишається
після загибелі рослин і тварин, використовують її для свого живлення, руйнують,
мінералізують і таким чином приводять в стан, придатний для використання
зеленими рослинами. В цьому полягає позитивна роль не зелених безхлорофільних
рослин.
Людина вивчає
рослини і їх властивості ще й тому, що багато з них завдає величезної шкоди,
наприклад численні бур’яни (пажитниця, пирій, осот та ін.), які глушать
культурні рослини на полях, або багато не зелених — безхлорофільних рослин, в
тому числі паразитні гриби (іржа, сажка, ріжки та ін.), що уражають культурні
рослини. Найдрібніші не зелені рослини — бактерії, проникаючи в організм людини
і тварин, викликають різні заразні хвороби. З усіма рослинами, які завдають
шкоди сільському господарству, людина веде систематичну боротьбу.
Комментариев нет:
Отправить комментарий